wtorek, 12 grudzień 2017
× Przykładowe naprawy/przeróbki/farbowania butów dokonane w naszym serwisie.

Pytanie Buty damskie Pinko - zelowanie spodów skórzanych

Więcej
2 miesiąc 2 tygodni temu - 2 miesiąc 2 tygodni temu #243 przez admin
admin stworzył temat: Buty damskie Pinko - zelowanie spodów skórzanych
Cechą charakterystyczną butów ogólnie uznawanych jako luksusowe, jest to, że posiadają one skórzane podeszwy. Nie inaczej jest w prezentowanych poniżej butach marki Pinko.

Skórzane podeszwy w damskich butach są wykonywane z bardzo cienkiego kruponu, przez co wskazane jest, aby takie spody poddać usłudze zelowania. Zelowanie, to mówiąc w uproszczeniu, naklejanie warstwy gumy/skóry na istniejący spód oryginalny.

Zelowanie spodów jest jedną z najczęściej wykonywanych usług w warsztatach szewskich. Wydawać by się mogło, że jest to bardzo prosta czynność do wykonania, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. O ile w przypadku tanich butów nie ryzykuje się wiele, tak już mając buty drogie, należy mocno zastanowić się przed oddaniem ich do danego szewca.

Na rynku jest bardzo mało zakładów, w których można liczyć na zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Niewątpliwie jednak, największym problemem są odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie osoby wykonującej czynność zelowania. Przy butach damskich, szczególnie gdy spody oryginalne są bardzo cienkie i schowane pod cholewkę buta, trzeba ogromnej precyzji przy obróbce spodów. Nie ma tutaj miejsca na najmniejszy nawet błąd.

Prezentujemy poniżej buty Pinko, w których podzelowanie spodów skórzanych było nie lada wyzwaniem. Zastosowana została bardzo dobrej jakości guma marki Vibram o grubości zaledwie 1mm. Po zelowaniu i obróbce spodów, został położony na brzegi specjalny wosk zabezpieczający.

Poniższe buty Pinko, będą przedmiotem jeszcze jednego wpisu, ze względu na fakt podwyższenia obcasa w jednym z nich. Tymczasem kilka poglądowych zdjęć jak prawidłowo wykonać zelowanie spodów.



Ostatnio zmieniany: 2 miesiąc 2 tygodni temu przez admin.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.445 s.
stat4u