× Masz problem ze swoimi butami ? Nie wiesz, czy można je naprawić, lub dokonać przeróbki ?? Zamieść dokładne zdjęcia, oraz opisz szczegółowo problem, a być może zdołamy Ci pomóc.

Pytanie Farbowanie butów

Więcej
#239 przez ilo3@interia.pl
ilo3@interia.pl stworzył temat: Farbowanie butów
Dzień dobry
Chciałabym zafarbować czerwone buty z New Look na ciemny brąz. Niestety nie są one ze skóry, ale z materiału podobnego do zamszu. Byłam już u innego szewca, ale powiedział, że nie da mi gwarancji ponieważ nie jest to właśnie skóra. W jakiej cenie byłaby taka usługa i czy efekt bedzie trwały? Buty były tanie więc nie wiem czy jest sens.
Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
#240 przez admin
admin odpowiedział w temacie: Farbowanie butów
Farbowanie sztucznego zamszu, jest możliwe na równi z tym prawdziwym. Niestety, nie jest to prosta sprawa i przede wszystkim, farbowanie nie jest też tanie. Problematyczny może być w tym przypadku kolor, gdyż czerwień jest bardzo trudna do przełamania na inny kolor. Doświadczenia serwisowe wskazują, że często, aby uzyskać kolor brązowy, należy farbować buty kolorem czarnym. Proces farbowania jest bardzo nieprzewidywalny, dlatego obawy Pani szewca są w tym momencie zasadne. Jeśli jednak udałoby się ładnie zafarbować buty, to efekt jest trwały. W przypadku butów materiałowych, opłaca się jedynie farbować szpilki, czółenka, półbuty, ewentualnie krótkie botki, bowiem znaczenie ma wielkość farbowanej powierzchni. Farbowanie zamszu, czy to sztucznego, czy prawdziwego jest drogie, ze względu na bardzo dużą ilość barwnika, którego należy użyć do tego procesu. Skóra, lub materiał chłonie go jak gąbka, w związku z czym, farbowanie np. wysokich kozaków może kosztować nawet kilkaset zł za parę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.